Provborrning för Geoenergi till sjukhus i Sieradz

Energy Machines, LKAB Wassara, HP Borrningar och SVEA provborrar i Sieradz. 

Under våren och sommaren har Energy Machines tillsammans med LKAB Wassara, HP Borrningar och SVEA gjort undersökningsborrningar till ett stort sjukhus i Sieradz, som ligger i centrala Polen. Tanken är att sjukhuset skall värmas och kylas med geoenergi och stå som råmodell för energiomställningen i Polen

  • Tillståndsprocessen men också naturligtvis geologin för denna typ av projekt skiljer sig åt mot den svenska, säger Rafal Malysa som är projektledare och delägare på SVEA. Andelen geoenergi är naturligtvis betydligt mindre i Polen idag. Dock är man mycket intresserad av vår teknik när man nu som land ska fasa ut den tidigare stora energikällan kol. Jag har arbetat på HP borrningar och i Sverige i snart 10 år, men kommer flytta hem till Rzeszow där HP och SVEA tar marknadsandelar och växer som företag. Polska företag gillar att Svensk-polska företag transfererar ”know-how” till en starkt växande ekonomi.
  • Ett antal borrhål ska TRT mätas i projektet, säger John Olsson på HP Borrningar. Ett land till att sätta på kartan utöver Sverige, Norge och Danmark för oss.