Kvalitativ borrning med hög kompetens i mer än 60 år

Om HP

HP Borrningar är en helhetsleverantör av borrtjänster och med fler än 10.000 borrade brunnar är vi en av de största och mest kompletta aktörerna i södra Sverige. I kundregistret har vi – förutom Sveriges mest kände fotbollsspelare – exempelvis IKEA, Biltema, Trafikverket och Boozt, och givetvis tusentals nöjda privatkunder. Vi borrar enligt Normbrunn -16 och använder oss av Termisk Respons Test (TRT).

Kärnverksamheten i HP Borrningar är allt inom grundvattnets kretslopp: att borra och koppla brunnar för bevattning och dricksvatten, bergvärme och entreprenadborrning. Vår tjänster innefattar att borra och koppla brunnar för bevattning och dricksvatten, bergvärme och entreprenadborrning. Dessutom tillhandahåller vi tjänster inom enskilda avlopp, brunnsrenovering, vattenanalys, vattenpumpar, vattenrening, service och filter. Vi dokumenterar borrningen och ger givetvis garantier på utförda arbeten.

Förutom borrning tillhandahåller vi helhetslösningar inom förnyelsebar geoenergi inom segmenten sol (laddare, batterier och nya tekniker), värmepumpar till både konsumenter och till kommersiella fastigheter, men också service och serviceavtal.

Och som kuriosa: Vi har kört 40.000 mil med våra elbilar, vi lever så långt som möjligt som vi lär!

Helhetslösningar för vatten & energi genom partnerskap

För att växa med engagemang har vi under många år ingått samarbeten och delägarskap med företag i vår sfär. Exempelvis är Skånska Energilösningar (SELAB) ett dotterbolag som HP Borrningar och Skånska Energi startade tillsammans för att kunna möta marknadens behov av klimatsmarta energilösningar med geoenergi, solceller, batterier och digitaliserade smarta bostäder. Villaägare, bostadsrättsföreningar och inte minst Biltema-varuhus över Sverige har med rätt och anpassad energilösning för värme och kyla, kunnat spara många kilowatt-timmar och därmed bidragit till att bli miljöhjältar. Företagen Värmepumpsservice No1 och Behrens Alternativenergi är tillknutna SELAB för att tillhandahålla värmepumpar och service till både privatkunder och större entreprenader.

H1:an markarbete är ett annat dotterbolag liksom Geobatteri, vårt projektbolag. Vi är också delägare i ett brunnsborrningsföretag i Markaryd, MBE. Under 2019 startade SVEA tillsammans med HP Borrningar, brunnsborrningar för vatten och energi i södra Polen. Vi har också ett delägarskap i PAMA elinstallationer.

Företaget & vår kultur

HP Borrningar har ca 20 anställda i moderbolaget och totalt ca 50 i den samlade bolagskonstellationen. Vi utgår från Klippan, men arbetar i hela södra Sverige och Stockholm och är idag en av de största och mest kompletta brunnsborrningsföretagen i landet.

Vi har alltid haft som mål att vara ett företag som lockar till sig kompetent, driven och engagerad personal och ha en god stämning och trivsel på arbetsplatsen. Vi arbetar genom partnerskap med universitet och högskolor och kan erbjuda möjlighet att göra examensarbete på SOLARIS LAB och på Lilla Klåveröd för 1–2 studenter årligen.

Vi har också som mål att varje resurs i verksamheten används varsamt, att alla tar ansvar och vårdar utrustning och material för att öka livslängden och därmed minska miljöpåverkan, hållbarhet står alltid i fokus.

Historik

Olle Henning och Yngve Persson hade mycket gemensamt: de var unga, de bodde i Hallaröd, de körde knarr, hade växt upp på lantbruk och jobbade för samme arbetsgivare Firma Brunnsborrningar i Höör.

Steget att starta eget var inte långt och i december 1959 skrev de på papper och köpte den första riggen. Vatten har alltid varit vårt viktigaste livsmedel, och Henning & Persson blev snart kända namn i branschen genom att hålla en jämn och hög kvalitet, vilken fortfarande kännetecknar oss.

Sedan dess har utvecklingen inte stått stilla. Företaget har expanderat kontinuerligt med fler medarbetare, ny maskinpark och vi har alltid satsat på ny teknik.

Från Hallaröd flyttade firman på 70-talet till företagsvänliga Klippan. Yngve Persson köpte ut sin kompanjon och fortsatte bygga företaget med sin hustru Kerstin. Han anställde också de första medarbetarna. Sonen Göran Persson och svärsonen Tony Jernström driver företaget sedan 2003, då Yngve tragiskt gick bort.

1994 fick HP Borrningar AB ta emot Klippans kommuns näringslivspris.

2005 blev HP Borrningar AB handplockat att ingå i Regions Skånes tillväxtprogram, tillsammans med 10 andra framgångsrika företag som exempelvis Willab Trädgård AB och Koenigsegg Automitive AB. Grundkriteriet var att ha haft en organisk omsättningsökning om 20% per år.

Och 2015 blev HP Borrningar AB Årets företagare i Klippans Kommun med motiveringen att ”Företaget är ledande inom sin bransch och att ägarteamet präglas av entreprenörskap, mod och bra analysförmåga”.

Företagsidentitet

Mission – varför finns vi?

Vatten är vårt viktigaste livsmedel och vi är bortskämda i Sverige med att vattnet håller hög kvalitet i jämförelse med andra delar av Europa och övriga världen, men inget vi kan ta för givet i all framtid. Forskarstudier visar att många är oroliga för miljöförstöringen. Att vara en aktör i arbetet att minska klimatpåverkan genom att producera miljövänlig energi ökar därmed livskvaliteten:

”Vi vill skapa livskvalité genom rent vatten och ren energi”.

Vision – vart vill vi nå?

”Vår vision är att vara södra Sveriges ledande, mest innovativa och kundanpassade leverantören ”från brunn till mun” samt vara den mest kompletta leverantören av förnyelsebara energilösningar.”

Affärsidé – vilket är vårt syfte?

”Vår affärsidé är att genom hög kompetens, lång erfarenhet och ett genuint intresse för rent vatten och hållbar energi, utveckla och tillgodose såväl kommersiella- som privatkunders behov av vatten, avloppssystem och brunns-service samt kostnadseffektiva, klimatsmarta och lokalt producerade helhetslösningar för värme, kyla och energilagring och därtill erbjuda optimering och märkesoberoende service.”

Vår profil

”Vi är kunniga, ligger i framkant inom tekniken, är kundorienterade och utför arbete av hög kvalitet som skapat ett gott rykte i branschen under drygt 60 år.”