HP Borrningar borrar för värme och kyla till Flyinge

HP Borrningar borrar för värme och kyla till Flyinge

HP Borrningar borrar för värme och kyla till stora ridhuset i Flyinge.

Borrningen ställer höga krav på utrustningen och framförallt borraren då brunnarna bekläds med mellan 120 och 160 meter foderrör. För att klara en sådan lång rördrivning i det sedimentära berget har vi valt att göra borrningen med Wassara teknik. Det underlättar utförandet i vissa avseende men skapar också andra problem. Adam, som utför borrningen, berättar om svårigheterna kylan medför i samband med vattenhantering.

– När det var som kallast fick vi lägga lite tid på att tömma alla slang inför natten, annars fryser det sönder berättar Adam. Jag har nog aldrig svetsat så mycket på ett projekt tidigare, nästan 300 svetspinnar går det åt per brunn.

Under vintertid skall ridhuset ha en temperatur på ca 12 grader för att skapa ett behagligt klimat för elever, lärare och publik. Vid evenemang gör värmepumpsanläggningen att man kan dra ner på gasanvändningen för uppvärmningen.

Planen är även att värmepumparna skall drivas av solceller som kyls av borrlagret.