Avluftning och tryckfallsberäkning

Luft löser sig naturligt i vatten. Detta åskådliggörs enkelt då ett glas vatten lämnas ståendes och man kan se att luften efter hand bildar små bubblor längs glaset. Vid slutna bergvärme- och geoenergianläggningar i större system kan denna mängd luft bli så pass stor att en viss tröghet uppstår, vilket i sin tur leder till att värmepannan behöver använda mer energi på att pumpa runt värmeöverföringsvätskan. Vidare, är det i längden skadligt med luft i systemet, och kan skada hela rörsystemet.

Med anledning av detta, måste större system avluftas. Detta görs med en avluftningsmaskin som pumpar runt köldbärarvätskan och så fort luften bildar bubblar, så fångas denna luft upp av maskinen. Resultatet är ett system som fungerar bättre tack vare lägre tryckfall och drar mindre energi, men det ger också ett system som håller längre.

HP Borrningar har nyligen köpt in en sådan maskin för att avlufta system på egen hand och vi är stolta över att kunna erbjuda våra kunder ännu fler specialtjänster.

Redan vår gamla utrustning var bättre än den branschstandard som finns, men efter ytterligare utveckling tillsammans med Geobatteri, har vi fått en riktigt bra enhet där vi kan provtrycka, provflöda, mäta tryckfall (enskilda borrhåll respektive hela stammar) och avlufta (med hjälp utav inbyggd vakuumpump), säger Jonas Wigrup fältingenjör på HP Borrningar.